Ondivera Nextscan Pro
Onderzoek naar de digitale veerkracht binnen jullie onderwijsinstelling
Het onderwijs verandert sneller dan ooit.
De rol van technologie, de behoeften van leerlingen en de verwachtingen vanuit de samenleving vragen om scholen die adaptief, veerkrachtig, inclusief en toekomstgericht zijn. Maar hoe weet je zeker of jouw onderwijsinstelling op de juiste koers zit? En hoe vind je de juiste balans tussen pedagogiek, didactiek, technologie, AI en veranderpotentie?
Alleen investeren in de digitale geletterdheid van medewerkers is niet genoeg.
Veranderbereidheid bepaalt in sterke mate de motivatie van leraren en docenten om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen én om digitaal of blended onderwijs daadwerkelijk succesvol in de praktijk te brengen. Digitale competenties en veranderbereidheid staan niet op zichzelf, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Daarom hebben wij een set van complementaire vragenlijsten ontwikkeld, die samen een volledig en scherp beeld geven van de situatie rondom onderwijsinnovatie met ICT binnen jouw organisatie.
Het Ondivera Nextscan Pro Onderzoek biedt de inzichten die je nodig hebt om gericht te sturen op ontwikkeling en vernieuwing.
Met het onderzoek krijg je diepgaand inzicht in jullie onderwijsorganisatie, op basis van onze unieke, wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten en aanvullende interviews over:
- AI-geletterdheid medewerkers
- Analyse ICT en Informatiemanagement
- Onderwijs- en ICT-vaardigheden medewerkers
- Pedagogische en didactische vaardigheden medewerkers
- Leiderschapsvaardigheden
- Veranderbereidheid
Kies voor toekomstbestendig onderwijs met de juiste inzichten als fundament.
Wetenschappelijke onderbouwing vragenlijsten
Iedere vragenlijst is opgebouwd vanuit een theorie wat maakt dat ze sterk, geloofwaardig en goed interpreteerbaar zijn. Vanuit deze theorieën is er nauwkeurig bepaald wat er gemeten moet worden. Hieronder een overzicht van diverse theorieën die gebruikt zijn bij het opstellen van de vragenlijsten:
- Het Model "Drie belangrijke punten van AI-geletterdheid" (Long&Magerko, 2020). Deze vragenlijst meet de AI-geletterdheid van medewerkers op drie gebieden: begrip, inzicht en ethische complicaties.
- Het TWO-model (Conclusion, 2023). Deze vragenlijst meet hoe ICT en IM in een organisatie functioneren op de gebieden: technologie, werkwijze, organisatie.
- Het competentiemodel (iXperium, 2021). Deze vragenlijst meet het niveau van de de ICT-vaardigheden van docenten op drie gebieden: instrumentele vaardigheden, informatievaardigheden, mediavaardigheden.
- Staatsblad (Nederlandse Overheid, 2017) Deze vragenlijst meet het niveau van pedagogische en didactische vaardigheden van docenten, waarbij verschillende sub-onderdelen van deze vaardigheden worden gemeten.
- Mulyono (2018). Deze vragenlijst meet leiderschap vaardigheden op drie gebieden: conceptuele vaardigheden, omgaan met mensen, technische vaardigheden.
- Het ADKAR-model en de theorie rondom sponsorship van Prosci (Hiatt, 2006). Deze vragenlijst meet in hoeverre de organisatie in staat is om te veranderen op vijf gebieden van het ADKAR-model: bewustwording, eigen wil (verlangen), training en opleiding, in staat zijn om de verandering toe te passen en het duurzaam borgen. Ook is hier een subonderdeel ''sponsorship’ aan toegevoegd omdat dit cruciaal is voor het succesvol doorvoeren van een verandering.
Het ontwikkelen van maatwerk vragenlijsten op basis van een eigen theoretische kader is mogelijk.
Voor wie?
Met dit onderzoek ondersteunen wij onderwijsinstellingen die technologie succesvol willen inzetten om hun onderwijs toekomstbestendig, inclusief en doelgericht te maken. Wij zijn gespecialiseerd in het Primair Onderwijs (PO), Voortgezet Onderwijs (VO), Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) en de Samenwerkingsverbanden (SWV’s) in Nederland.
Herken jij dit?
- De ambitie om digitaal of blended onderwijs te realiseren, maar een gebrek aan veranderbereidheid onder medewerkers.
- Digitale geletterdheid wordt ontwikkeld, maar de integratie met didactische en pedagogische doelen blijft achter.
- Technologieprojecten mislukten eerder omdat de onderwijskundige visie onvoldoende was verbonden met ICT-oplossingen.
- Er is veel aandacht voor systemen en platforms, maar weinig voor de noodzakelijke gedrags- en cultuurverandering binnen het team.
Iedere onderwijsorganisatie is uniek en kent haar eigen uitdagingen en ambities. Daarom vraagt elk traject om maatwerk. Onze Ondivera-specialisten en onderzoekers begeleiden jullie bij de implementatie van technologie die écht bijdraagt aan jullie onderwijskundige doelen.
Aanpak onder begeleiding van een ervaren en gekwalificeerde onderzoeker
Mogelijke aanpak van het onderzoek:
- Intakegesprek met stakeholders ten behoeve van het formuleren de onderzoeksvraag.
- Selecteren van vragenlijsten op basis van de door onze specialisten opgestelde vragenlijsten. Toevoegen van maatwerkvraaglijsten is een optie.
- Samenstellen van persoonlijke feedbackpagina’s voor docenten
- Uitzetten en invullen van de vragenlijsten via de online omgeving door de betreffende doelgroepen
- Verwerken en analyseren van de ingevulde vragenlijsten
- Voeren van dialoogsessie(s) met docenten, ICT-coördinatoren en management
- Opstellen van een adviesrapport
- Bespreken van het rapport en het interpreteren van de gegevens
- Verwerken feedback in het adviesrapport
- Definitieve oplevering inclusief presentatie
- Bespreken mogelijk vervolg
Eventueel op een later moment kan een nieuwe scan worden uitgevoerd om de voortgang te bekijken.
Een bewezen methode
De Ondivera Methode combineert het beste van onderwijskunde, informatiekunde, organisatiekunde en veranderkunde op een unieke manier. Onze Ondivera Consultants brengen daarnaast meer dan 25 jaar praktische ervaring mee in het implementeren van online leeromgevingen. Dit zorgt niet alleen voor een soepele (technische) implementatie, maar ook voor een duurzame onderwijskundige integratie.
De Ondivera Methode biedt een uniek 3-fasenmodel voor continue kwaliteitsverbetering van het primaire onderwijsproces (ontwerp, ontwikkeling en uitvoering). Met een wendbare, cyclische aanpak en in samenwerking met multidisciplinaire teams zorgen wij voor tastbare resultaten.
Toolbox
Onze uitgebreide toolbox, met meer dan 100 bewezen tools, scans en strategieën, is gebaseerd op 25 jaar praktijkervaring en helpt onderwijs en ICT naadloos op elkaar af te stemmen. Voor toekomstbestendige onderwijsorganisaties is digitalisering essentieel. Daarom ondersteunen wij bij het strategisch inzetten van technologie om innovatie te stimuleren.
Alignmentrollen
Daarnaast zetten we specifieke alignmentrollen in, zoals onderwijsontwerpers, onderwijs ontwikkelaars, business analisten en informatiemanagers, om te zorgen voor een continue kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Samen bouwen we aan toekomstbestendig onderwijs.
Kom in contact en we bouwen samen aan toekomstbestendig onderwijs
Heb je vragen over wij jullie school kunnen ondersteunen bij jullie digitale transitie? We luisteren graag naar jouw uitdagingen en denken graag mee.
Je kunt je gegevens achterlaten via ons contactformulier. Heb je liever persoonlijk contact? Je kunt ons ook bereiken op 06-23367400 of op info@ondivera.nl. Samen zetten we de volgende stap naar toekomstbestendig onderwijs.
Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?
